Tips för din trädgård

Gräv upp gräsmattan

Stoppa spaden i jorden och gräv upp en del av gräsmattan. Det är härligt att gräva!
Orkar du inte gräva eller vill helt enkel bara skapa en rabatt snabbt, går det bra att lägga kartong eller tidningar direkt på gräset. Fyll på med blandat trädgårdsavfall och jord. Första året, när kartongen inte helt har brutits ner, kan du så sommarblommor, sallat eller zucchini där. År två kan du plantera en härlig rabatt eller göra ett grönsaksland.

Gör en äng

Vanlig gräsmatta är som en grön öken för alla pollinerare. Det kan lika gärna vara en hårdjord yta av sten eller betong, så lite finns det att äta. Se därför till att det finns landningsbanor för trötta och hungriga bin. Så in stråk av ängsblommor i gräsmattan eller låt bli att klippa en del av trädgården och se hur mycket vackert som döljer sig i den kortklippta grässnaggen. Gör klippta gångar i ängsmattan där du kan gå.

Mat för småkryp

Våra vildbin och honungsbin behöver mängder med nektar och pollen för att överleva. Ett enkelt sätt att hjälpa dem är att ha blommande växter från tidig vår till sen höst. Vårlökar och sälg är exempel på tidig mat. Under sommaren blommar många smaskiga saker, alla kryddväxter, hallon, rosor, blåklockor, nässlor och tistlar. Hösten bjuder på kärleksört, kungsmynta, ljung och höstaster.