Inspiration

Med inspiration i den vilda naturen

Den vilda naturen är min största inspiration. Att se vad som växer i min närhet och sen applicera delar av det i trädgården. Det kan vara genom förädlade sorter av våra inhemska träd, buskar och perenner. Det ger ett lugn och en självklarhet, som att de alltid har vuxit där. Det kan också vara att inte låta gräsmattan ta över… Utan låta vissa delar få växa fritt och bli till äng. Men främst handlar det om att se trädgårdens förutsättningar. Att arbeta med den och inte emot.

Under en konsultation scannar jag av din trädgård och ser vilka guldkorn som redan finns. Har du berg i dagen? Framhäv det! Stora, risiga träd och buskar kan få nya uttryck genom att stammas upp. Det betyder att de nedersta grenarna tas bort och ljus och luft släpps in under. Det i sin tur ger möjlighet till en underplantering av te x vårlökar och marktäckare. Vips så kan en död yta i trädgården förvandlas till en lund, där en bara måste ställa en bänk och ett litet bord.

Tänk trädgården som ett rum, med väggar, golv och tak. De stora träden bildar tak och väggar. Buskar och häckar skärmar av och skapar rum. Perennerna utgör golvet. Stensättningar, gångar, stigar, spaljéer, portaler. Allt detta gör att trädgården känns spännande. Att inte se allt på en gång. Vad finns bakom nästa krök?

Något som också inspirerar mig är att trädgården ska utgöra mer än att bara vara fin att titta på. Jag försöker alltid planera in många ätbara växter. Att t ex använda sig av bärbuskar och fruktträd istället för prydnadsväxter kan vara en riktlinje. Vem vill inte sitta i en vinbärs-berså? Att blanda in ätbara perenner och örter i perennrabatter är också trevligt. Salvia, timjan och smultron är utmärkta till det. Och givet är att jag helst vill få in en köksträdgård. Det kan vara några pallkragar eller en större yta som omgärdas av lavendelhäckar och rosportaler…

Växter med bär och frukter som sitter kvar över vinter, ger massor med mat till hungriga fåglar. Plantera en rönn eller en prydnadsapel som kan ses från köksfönstret. Där kommer det kalasas kan jag lova! Det är kul att lära känna vilka fåglar som bor ens närhet.

När jag väljer växter till en trädgård tänker jag också på värdet att kunna plocka och ta in som snittblommor. Inte bara faktiska blommor, utan även grenar från buskar och träd. Känslan att få  klippa och skapa egna buketter och arrangemang med växter från sin egen trädgård är fantastiskt kul!

När du lärt dig se och utnyttja säsongernas höjdpunkter, kommer du sluta att köpa snittblommor i butik. De blommorna är i nästan alla fall hårt hårt besprutade och ofta långväga transporterade. I din trädgård kan du ha blommande primadonnor, torra frökapslar, knoppande grenar, vissna löv och städsegröna blad. Slowflower i din egna trädgård!