Jobb

Ett axplock av tidigare uppdrag

När du anlitar mig för att göra en trädgårdsdesign kan det se ut så här!

En familj önskade en helhetslösning för sin trädgård, ett sommarhus som på sikt ska bli åretruntboende.

De önskade stor plats för odling och ätbara växter. Därför ritades både en större köksträdgård in, ett växthus, frukt och bär i en terassodling samt en mindre örtagård/potager närmast köket. 

För att ge en harmonisk känsla mellan trädgården och den angränsande vilda naturen, görs en mjuk övergång. Sirliga träd och buskar med stora sjok av marktäckande perenner under. 

Några fler trädgårdsritningar

Boken "Odla maten"

Att gå ut i sin odling och skörda en morot, tomat eller persika är 100 procent matglädje. När du väl har upptäckt vilken rikedom det är att odla din egen mat finns en risk att du aldrig vill köpa grönsaker i en vanlig matbutik igen.

Det fina med odling och trädgård är att det egentligen inte finns några rätt och fel. Du kan göra på en massa olika sätt och det blir bra ändå. Det värsta som kan hända är att det inte gror och då går det alltid att så en gång till. Med Odla maten vill Hanna Hofman-Bang och Mimmi Staaf ge kunskap om och inspirera till att våga så och odla egna grönsaker och att du ska se på trädgården som ditt eget skafferi.

I boken får du följa Hanna och Mimmi under en säsong i Vackebol och på Lagnö Gård i Sörmland där de odlar mat för de egna hushållen. Läs om hur du sår och förkultiverar, om kärleken till jorden och din bästa vän komposten, om hur du tar hand om ditt trädgårdsland och får grönsaker som vill växa sig stora, om hur du vattnar klokt, klämmer kållarver och kupar potatis.

Odla Vardagsmaten

En grön revolution i det lilla, med potential att förändra vårt sätt att tänka kring mat, hållbarhet och självförsörjning.

Det var ett tvåårigt (2023-2024) projekt som finansierades av Leader Sörmlandskusten, Trosa Kommun och Region Sörmland. Med utgångspunkt i att öka hemberedskapen och förståelsen för det egna ansvaret vid en eventuell kris, ville vi lära folk att odla delar av sin mat. Genom kurser, föreläsningar och workshops spreds odlingskunskapen. 

Jag var med i projektgruppen och ansvarade för att skriva och ta fram allt kursmaterial, bygga upp alla deltagarträffar och vara en av kursledarna. 

Vi hade odlingsträffar en gång i månaden, från februari till september, då vi varvade teori och praktiskt arbete. Gick igenom allt en behöver tänka på från planering och sådd, till skötsel, skörd och förädling. 

Att ha kunskapen om att odla sin egen mat är en stor trygghet. I den tid vi lever idag med ett pågående krig i Europa, klimatförändringar och andra oroligheter, kan odlingen bli en möjlighet att ta kontroll över sin egen matförsörjning. Oavsett om det sker i liten skala på en balkong, i en villaträdgård eller ihop med vänner och grannar i en större gemenskapsodling. 

Beredskapsodling handlar främst om att odla grönsaker själv. Grödor som enkelt går att förvara länge och eller är tacksamma att förädla. Men det handlar också om att lyfta blicken och se på sin närmiljö. Att handla i säsong och stötta sina lokala bönder och lantbrukare. Så att de långsiktigt kan fortsätta att producera livsmedel. I en kris är man alltid stackare tillsammans.

Men projektet handlade om mer än att bara odla grönsaker, det handlade om livskvalitet. Att se något gro från ett litet frö till en knaprig morot eller en doftande tomat ger en djup tillfredställelse. Det skapar en koppling till naturen, en känsla av gemenskap och en mer hållbar relation till det vi äter.