Om Ekobang

Det är jag som är Ekobang

Jag heter Hanna Hofman-Bang och är en trädgårdsmästare med ett stort hjärta. Jag bor med min familj på en liten gård utanför Trosa. På toppen av ett berg med åkrar runt omkring oss. Som på en ö. Här springer höns och katter kors och tvärs. På gärdena nedanför samsas får och kor med kronhjort, älg och vildsvin. Vi valde för några år sedan att lämna storstadslivet i Stockholm, för ett liv på landet.

År 2007...

…blev jag färdig trädgårdsmästare i odling och ekologi, på Skillebyholm i Järna.
Redan då startades Ekobang. Men som livet är har mitt arbetsliv tagit lite krokiga stigar. Några år i franska ostbutiken Androuet och några år på Svenska brasserier. Det sista ledde till att jag var med och startade upp köksträdgården till Ulriksdals Wärdshus i Solna. En produktionsträdgård till restaurangen på 1,5 hektar. Men sen kom barn och en liten gård utanför Trosa… Och här är jag nu.

Odla är det bästa jag vet, min trädgård är mitt skafferi.

Odla är det bästa jag vet, min trädgård är mitt skafferi. Tänk att du stoppar ett litet frö i jorden, vattnar, vårdar och sen får skörda något gott eller något vackert. Känslan att få äta en tomat, sallat eller plocka den där första rosenskäran, som du själv har odlat, den känslan är magisk!

För mig är ekologisk odling och hållbarhet nästan för självklart för att ens skriva om. Det är den enda vägen för mig. Jag strävar alltid efter en stor mångfald av växter och djur i trädgården. Det ska finnas mat till många, från tidig vår till sen höst. Både till mig och till nyckelpigorna. Jag lockar till mig nyttodjuren så att de kommer och äter upp skadedjuren. Och jorden såklart. Odla din jord, så får du vackra blommor på köpet.

Jag vill alltid ge det där lilla extra, så att du känner dig omhändertagen och trygg. Men jag vill också utmana dig, att vara mer i din trädgård! Utnyttja den året om. Plocka in blommor och grenar, odla pumpa, lek kurragömma bland buskarna och gräv upp gräsmattan!

Om du behöver hjälp i din trädgård, så lovar jag att ge dig det där lilla extra. Så att du känner dig trygg och omhändertagen.